Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Πύργοι Αντικυθήρων. Γκρεμισμένα όνειρα χωρίς ντροπή!

Φαντάσματα του παρελθόντος με γαλάζιο φόντο.
Οι ανεμόμυλοι των νησιών παρείχαν την (οικολογική) ενέργεια στους κατοίκους για να αλέθουν τα δημητριακά ,να βγάζουν ξεκούραστα νερό από τα πηγάδια, και τόσες άλλες εξυπηρετήσεις που σήμερα η ΔΕΗ απαιτεί ένα σκασμό λεφτά (συν τις υποχρεωτικές "εισφορές" υπέρ τρίτων) χώρια την ρύπανση για να τις "προσφέρει".
Οι φάροι ήταν τα μάτια του καπετάνιου η του ψαρά, για να μπορεί να ταξιδεύει την νύχτα και αποφεύγει τους κινδύνους που κρύβονται στο σκοτάδι.
Εργαλεία που έδιναν και έσωζαν ζωές, σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και γκρεμίζονται από τον χρόνο και προπάντων από την αδιαφορία της νέας γενιάς.
Οι τουρκολάγνοι πολιτικοί μας πάντοτε έβρισκαν τρόπο να βρίσκουν κεφάλαια & κονδύλια  από τα...ΕΣΠΑ για να μπαλώσουν "μνημεία" αμφιβόλου...
ενδιαφέροντος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) , αλλά όταν πρόκειται για την Ελληνική κληρονομία, βγάζουν σπυριά η αλληθωρίζουν.
Τα μη υπονοούμενα είναι για  τον ξεχασμένο ΦΑΡΟ " ΑΠΟΛΥΤΑΡΕΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ".
Στο νησί των Αντικυθήρων κυριαρχούν τα ερειπωμένα σπίτια. Διάσπαρτα σε όλο το νησί έχουν γίνει καταφύγιο πια για τα αμέτρητα κατσίκια που κυκλοφορούν ελεύθερα. Ενα όμως εγκαταλελειμμένο κτίσμα κεντρίζει χωρίς καμία εξαίρεση το βλέμμα των επισκεπτών. Πρόκειται για τον παλιό φάρο, ύψους 30 μέτρων, που δεσπόζει σε ένα απόκρημνο σημείο και ο οποίος χρονολογείται από το 1926. Οταν ήταν σε πλήρη λειτουργία, στελεχωνόταν από 5 φαροφύλακες, οι οποίοι φρόντιζαν με βάρδιες να μένει άσβεστη η φωτιά στη λάμπα πετρελαίου στην οποία οδηγεί η ελικοειδής σκάλα με τα 110 σκαλοπάτια. Πολλοί ντόπιοι θυμούνται τον φάρο εν λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον φάρο υπήρχαν δωμάτια που έμεναν οι φαροφύλακες, ενώ μεταξύ των υποδομών ήταν και ο φούρνος που υπήρχε για την παρασκευή ψωμιού. Ο φάρος που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Απολυτάρες έχει συνδεθεί επίσης με τον περίφημο Ρώσο ναύαρχο Φιλοσοφόφ, ο οποίος τα παιχνίδια της μοίρας τον έφεραν στο απομονωμένο νησί των Αντικυθήρων όπου διατέλεσε φαροφύλακας!
Δυστυχώς, ωστόσο, παρά την αγωνία των ντόπιων να πάψει η εγκατάλειψη του φάρου -τον οποίο η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει νεότερο μνημείο- τα αιτήματά τους προς το κράτος για την ανακαίνισή του δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση…
Οι πρόσφατες φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου